Tuesday, December 27, 2011

Afwan Hj Adi : Kenapa Mek tak naik MAS..?




Hmmmm…. Mek dengar je perkataan M.A.S atau Malaysia Airlines System, Mek terus meroyan panjang..tidak dinafikan Mek hanya pernah menaiki pesawat khidmat dari MAS cuma sekali sahaja, yakni penerbangan KUL-BKI-KUL , dan………………disitu la segala galanya bermula… ek-cheli sebelum ni Mek dah pernah dengar rungutan dari teman teman mek, dan itu juga menyumbang kepada faktor kenapa MAS bukanlah pilihan utama sekiranya Mek ingin travel kemana mana… dan tolong lah jangan bangkit kan isu patriotisma hokay..sebab ini tiada ada kena mengena dengan isu cintakan Negara, owh bye-der-wei syarikat penerbangan mana yang bawa balik Harimau Muda masa diorang menang emas kat SEA game itu hari? MAS kah?… ishhh..ok lah sebelum terlari nya cerita Mek dari topik diatas… biarlah mek terangkan kat uols semua sebab sebab Mek tidak suka mengunakan khidmat penerbangan MAS.

1. Kapal terbang mereka adalah sangat buruk..maksud mek mereka masih lagi mengunakkan kapal terbang kapal terbang yang lama..kalau ada yang baru pun Cuma 5/6 biji sahaja, haiyo..mek pengsan sekejap..contoh macam A380.. henam je Uols mek cakap, Uols bayang kan Singapora (Singapora hokey) Airline beli 19 biji..Emirates beli 20 biji..Mek repeat kita beli henam sahaja..lepas tu route melambak lambak..jadi nak tak nak terpaksa lah mengunakkan kapal terbang diorang yang lama dan nan hado itu..konon kat kos la..sangat..kekekadang tambang uols lagi mahal dan tidak setimpal dengan service yang diberikan itu …mek tak sukeh…venci!!

2. Berat bagasi Cuma 20kg sahaja…Mek pengsan lagi…Emirates 30kg hokey…sampai kaunter boleh lagi cecah 32kg tu tak kira bagasi tangan (hand carrier) lagi..hamik kau!! Kalau kapal tak ful loded, 40kg pun boleh cecah ..mek tak main main tau!! masa first time balik Malaysia dulu bagasi mek cecah 42kg hokay…MAS? Mampo!!? Berhangan la uols….

3. Hon-Lain cheking ..hanjeng!! masa travel ke BKI itu hari la..Mek cuba hon-lain cheking diorang..mak aih..fenin kepala mek!! Ntah hapa hapa yang diorang tanya.. teramat lah mengelirukan dan terlalu komplek..bukan nya kita nak buat transaksi duit pun!! Hon-lain cheking sahajork!!!! sudehnya kaunter cheking je mek buat..Motif ada hon-line cheking sistem tapi hampeh…? Bukan itu sahaja …overall uols punya portal tu mek boleh cakap ntah hapa hapa ntah..uols suruh letak date bila nak terbang dan bila nak balik, bila date yang mek nak tu tak ada at least uols kasi la opsen, ini tidak… and then mek kena start all over again voley? very the lahanat kan!!?

4. Mereka masih lagi mengunakan Manusia (pramugara & pramugari) untuk menunjukkan bagaimana sekiranya berlakunya kecemasan, Kelas… ..mek tak tahu lah kalau International flight pun diorang pakai cara yang sama kan, yang mek tahu masa mek ke BKI itu hari si dolly troly itu lah yang menunjukan bagaimana sekiranya berlaku kecemasan..mek terketawa hokay.. makcik sebelah tengok mek kehairanan..hello makcik!! Apa tengok tengok? tak pernah tengok orang ketawa ke huh? Very the makcik itu…pandang mek atas bawah..chantek ke nak pandang mek cam gitu? Sorry mek teremosinal pulak…

5. Dan yang terakhir sekali…si dolly trolly mereka itu ..ya ampun..tolong la dek non oi…cari la yang can do sikit..ini rupa dah macam tongkang pecah pun hado gak mek tengok, tambah pulak dengan mekap tebal tu ya ampun dah macam Pontianak harum sudal bolong ....tapi mereka tetap tersenyum.. mek sukeh…kalau diorang kekwat dengan mek macam serten Dolly Trolly yang kat SQ itu ha..memang mek hanjeng hanjengkan diorang. NAMUN itu bukalah alasan untuk mek memilih MAS sebagai opsen pertama dikala mek ingin travel gitu tidak sama sekali ye..

Buat masa ini EK masih TATAP dihati mek namun sekiranya dimasa hadapan pihak Malaysia Airline boleh mem-vogey-the-vas-kan perkhidmatan mereka dari segala aspek mungkin mek akan konsideret dari mengunakkan (wah!! mengunakkan ye!!!) EK atau SQ kepada MH.. owh dan toloooooooooooooooooooooong lah amik point no 2 & 3 itu dengan serius sekali ye..sebab mek tak main main ni tau!!!! Yang no 5 tu takpe.. masih boleh mek maafkan…

Okay la Uols, mek penat la membebel..mek nak buat “Menej an eksisting buking” dengan Emirates on-line untuk sot vekesen mek bulan 5 ke Zurich..daaaaaaa…….

3 comments:

Faisal Hamzah said...

Kelas uolss nyer statement, mawut sangat2...sentap kepada yang sgt sotia kepada MAS occay!!!

I ols pon penah kena sound x patriotik kekdahnya...sbbnya naik EK gitoo...

X kisahlah, EK, SQ, EY & QR sudah jauh ke depan yerrr

Orang la ni xdok der nak nengok dolly polly tu lagikk...tengok screen sudehh..

Kepada yg penah sound2 akak sbb naik airlines lain, akak cakap macam ni ajorkk...akak naik ada membership silap haribulan dapat hapgred ..hang hadookannn...enrich pon jenuh nak melunaskan poennn

daaa

Afwan Hj Adi said...

Mek bukan apa jah oii!! mek kekadang rimas dengan soalan soalan cepu mas dari pek pek arab ni ha yang komplen kenapa MAS punya kapal kecik lepas tu dari segi entetamen hampeh tapi tambang same je mak tgk dengan airlines yang lain..iols malu hokay...nasib baib si Durio allaout Iols meroyan kat blog dia ni ha!! sebab blog iols dah tutup gitu... ni lagi satu jah hoi mek nak bagi tau..kau tau tak..Kenya Airlines kalau orang depa nak balik ke kenya theyols dapat 50% dikaun..MAS HADO!!? NAN HADO...

Koi orang Pekan said...

Sukerr statement uolss...very the tajam, gitu ler kekdahnya. I ols ni pon, pemegang gold skyward, sukerr uols, setiap kali terbang hapgred, lounge jangan citer lerrr...goodies pon sakan diorang kasi..

Dulu mak kg, naik MAS ajork, so kompol lerr enrich sampai silver kekdahnya, tetiba stranded kat CDG, maka call ler kotemer service,dah le nak dpt line hadoo..dah dpt yg menjawab mcm tengah korek c*#@p hmm haaa hmm haa...sakit ati makk occay...(Jahat sgt)..

Mulai skang, samada SQ or EK aku naik sbb, loyalty program diorang kerlass uolss..