Tuesday, December 20, 2011

Adlin vs Chef Wan?.. dua dua bongek aku kata


Adlin Aman Ramli sentap dengan komen yang dibuat oleh Chef Wan didalam laman FaceBook nya mengenai persembahan nya yang berani mati dengan menjadikan barisan juri sebagai material lawak nya untuk show minggu lepas. Adlin juga menyatakan “Perang Alam Maya” sudah bermula antara beliau dan Chef Wan.

Hmmmm…. Kat sini saya Cuma hendak melahirkan pandangan dari sudut kaca mata viewer .. Untuk Maharaja Lawak Mega ini saya telah menonton dari episod 1 lagi dimana saya lihat kumpulan yang konsisten dalam membuat penonton ketawa terbahak bahak adalah dari kumpulna Seihu dan Boboi manakala Osbon dan Pimai dilihat on and off dalam komedi yang dilakukannya..NAMUN saya tidah hendak bising bising mengenai itu…apa yang hendak saya sampaikan adalah …………

Kepada juri, mereka sepatutnya lebih arif …mereka tidak sepatutnya meletakkan syarat syarat tertentu lawak yang bagaimana harus dipersembahkan oleh peserta, cukup lah dengan restriction yang diletakkan oleh pihak lembaga penapisan dan juga dari pihak TV itu sendiri..sebagai pelawak mereka terpaksa membuat orang gelak ketawa dan itu adalah sesuatu yang bukannya senang..(percaya lah saya sendiri pernah mencubanya) jadi mereka harus bijak mengunakan pesekitaran sekeliling untuk dijadikan sketch ..jadi bila Chef Wan ini tadi melanjutkan komen nya ke FB mengenai lawak yang dibuat oleh Adlin adalah tidak appropriate tatkala menjadikan juri sebagai bahan lawak adalah sama sekali tidak boleh diterima!!!. Begitu juga dengan si Wartawan yang menghentam si Sobri dari kumpulan BP (Bawal Power) mengatakan aksi beliau yang meniru gaya penyanyi yang terkenal di era 80an adalah menjengkelkan..harus diingatkan Zaibo pernah menjadi salah seorang juri sewaktu rancangan Raja Lawak, dan kumpulan Jozan , Nabil pernah membuat sketsa mengenai kepala Zaibo yang botak..namun tidak sedikit pun mendatang isu pada waktu itu malah Zaibo tidak memperbesar besarkan hal itu…Aksi Mamat Khaleed pernah ditiru oleh Johan dalam aksi final Maharja Lawak namun beliau tidak melatah dengan cepat…KENAPA?

Ini kerana, bagi mereka yang mengetahui nilai nilai humor itu sendiri akan bersetuju yang bahan atau subjek sesuatu jenaka itu tidak boleh disekat kerana ianya tidak akan mengembang kan sesuatu lawak itu..kalau kita lihat stand up stand up komedi dari barat seperti Eddy Murphy, Peter Russel, Jim Carey mereka akan mengena kan sesiapa sahaja sewaktu melakukan lawak berdiri mereka. Jim Carey pernah melakukan lawak mengenai Steven Speilberg sewaktu acara meraikan producer terhebat itu…Edie Murphy pernah mengutuk habis habisan King of Pop, Michael Jackson dalam jelajah lawak berdiri beliau disekitar era 90an “Delirious” dan pelawak berdiri yang sedang meningkat naik Peter Russel berjenaka mengenai Sultan Abdulla dari Saudi sewaktu melawat Negara teluk itu..tak de pun kita dengar Spielberg marah marah kat Jim Carey, Michael Jackson saman Eddie Murphy atau Russel Peters ditangkap dan dipancung kepala nya…Mengenai Isu Agama pula , saya bersetuju ianya tidak sepatutnya dijadikan bahan lawak dalam konteks atau alasan apa sekali pun..kerana kita masih lagi berpegang pada budaya timur namun selain dari itu saya tidak lihat dimana salahnya untuk berjenaka dengan menjadikan keadaan sekeliling sebagai subjek sketch buat sipelawak ..

Jadi kepada Chef Wan dan juga mereka meraka yang rasa dengan menjadikan sesuatu individu sebagai bahan jenaka adalah salah adalah lebih baik anda anda ini duduk aje didalam gua kerana disana tiada sesiapa akan menjadikan anda sebagai bahan untuk dijadi lawak.. dan kepada Adlin pula..tidak dinafikan yang lawak anda cuma menjadi sewaktu persembahan dimana anda menjadi penari India dan selain dari itu lawak atau jenaka anda dilihat begitu lemah dan tidak mencapai tahap piawaian saya sebagai pengemar pegemar lawak berdiri…buat homework lagi okay…banyak sebenarnya benda yang boleh anda lakukan …untuk ADLIN dan CHEF WAN..berfikirlah luar dari KOTAK!!!

PSA: ....dan lagi satu..korang nak komen komen masa show je la..yang sampai nak bawa ke FB bagai ape ke hei nye...? matang la sikit!!!!

No comments: