Wednesday, October 31, 2012

I'm Coming Home..(Sangat lah coming home)

Intro: Disebabkan blog ini didedikasikan  kepada kehidupan saya di Dubai jadi tajuk diatas adalah sangat bersesuaian (tersangat!! erk)

Yup!!! agak kelamaan tidak merajinkan jari yang gebu ini untuk menekan nekan pepunat papan kekunci komputer riba..gara gara sibuk mengajah kan diri di Petaling Jaya, Rembau dan seangkatan dengannya..namun, itu bukanlah alasan untuk saya tidak merajinkan diri untuk meng"post"kan entri berikut ini.. (baru lepas mentedarah nasi dengan pucuk ubi masak lemak tempoyak..woishhh BURPPPP)

Setelah lebih sebulan bermalas malasan di Malaysia tiba lah masa nya untuk sayang pulang ke tanah gersang untuk memulakan kembali rutin yang telah menjadi dari sebahagian diri ini semenjak 4 tahun lepas!! Overall percutian kali ini amat mengujakan sebab untuk pertama kalinya saya mengambil bahagian dalam ibadah Qurban pada Raya Haji yang baru sahaja berlangsung dan ianya adalah pengalaman yang amat "terbest" huhuhuhu (saya cukup menyampah bila orang type huhuhuhuh kat FB)

Tadi baru je balik dari GIANT supermarket kat Kelana Jaya, membeli belah barang barang makan untuk dibuat stock simpanan di Dubai, yang penting "MEGGI ASAM LAKSA" adalah wajib!!!  dan juga cap cap cap kicap kipas udang!!! korang hado?dan yang paling best Hajah Zainon dah packing kan Tempoyak, Ikan Sepat, Keropok dan juga Redang Tok... 

Overall sesi mengajah diri pada tahun ini adalah SUKSES!!!

Malaysia I see you again next year "LAH"

TAXI!!!!!!!


Monday, August 27, 2012

Menu Mengajahkan diri untuk Bulan Hadapan




Just incase kalau kalau saya terlupa, jadi adalah lebih afdal sekiranya saya membuat list agar tempolok saya dapat mentedarah sewaktu kepulangan saya ke Malaysia bulan hadapan.

1.Kari Ikan
2.Kurma Ayam
3.daging
4.Pajeri terung
5.Sambal Belachan
6.Sambal Tempoyak
7.Sambal Petai & Udang/Bilis/Sotong
8.Petai
9.Yong Tau Foo
10.Nasi Lemak
11.Mee Goreng Mamak
12.Tau Foo Faa
13.Char kuew tiau
14.Masak lemak Ayam/Daging/Udang/Ketam (Kuning )
15.Rendang Ayam/Daging
16.Masak lemak Labu/taugeh & tauhu (Putih )
17.Keropok Leko
18.Paru masak Sambal
19.Nasi Minang (Sg. Wei).  Dendeng!!!!!!
20.Char Koi
21.Pisang Goreng
22.Karipap Sardin
23.Cucur udang
24.Keria
25.Kuih Pelita
26.Kuih Bakar
27.Cendol
28.Rojak Mamak
29.Rojak Buah yang ada keropok kat Taman Jaya tu!!
30.Air Batu Campur
31.Lai Chee Kang
32.MOMEE MONSTER!!!
33.Roti Canai
34.Lemang!!!!
35.Nasi Impit/Lodeh/Kuah Kacang
36.Sayur Kailan ikan masin
37.Ikan masin sepat!!!!! (ini adalah hebat makan bersama item no 4 dan 5)
38.Kangkung belachan!!!!
39.Nasi Ayam

Otak terus jammed tak dapat berfikir dengan waras ..!!! cepat la November!!!! Saya dah tak pedulik dah apa orang nak kata..tamak haloba ke, tamak serakah ke yang pasti sesi mengajahkan diri sendiri adalah ON!! Janji dicapati!!

40.Capati

Sunday, August 26, 2012

300 hari tanpa Nikotin dan Tar


Dalam diam tak diam  genap 300 hari saya berhenti dari menyedut asap yang mengandungi Nikotin, Tar dan pelbagai bagai lagi bahan kimia atau lebih mesra dikenali sebagai ROKOK!! Macam tak percaya je saya boleh bertahan selama ini setelah 15 tahun menjadi perokok.. walau bagaimana pun resolusi azam 2012 hampir tercapai sekaligus meng-official-kan ini adalah satu satunya azam saya yang tercapai secara total!! Namun masih ada lagi baki 65 hari yang harus saya lalui but worry the not saya rasa ianya tidak akan menjadi masa-elah buat saya, isha’Allah.

Buat perokok perokok tegar diluar sana yang ingin menyekat dari terus menjadi perokok!! WILL POWER GUYS!! Nak seribu daya tak nak pun seribu daya juga!!


Cheers!!!

Tuesday, July 31, 2012

Janji di _______ (sila isi tempat kosong)

Saya tahu yang pihak kementerian telah pun mengambil keputusan SPM   untuk menarik balik Logo sambutan kemerdakaan yang telah di design kan sendiri oleh En. Rais baru baru ini.. disini saya ingin berkongsi beberapa logo yang telah di designkan oleh rakyat Malaysia yang menyerupai logo yang dibikin oleh En. Rais cuma diubah sedikit bagi tidak menyalahi undang undang hak cipta terpelihara..







Sunday, July 22, 2012

Ramadan Kareem


Semalam dapat juga mentadarah  nasi impit, kuah kacang, kuah lodeh, sambal undang, karipap, pisang goreng dan yang paling penting SIRAP!!  Yup ini adalah juadah berbuka puasa hari kedua saya.. tersangat lah sedap sampai duduk kat rumah orang sampai kul 11pm kalau boleh tak balik..!! nasib baik keesokkan hari saya bekerja kalau tidak memang sesi mengajahkan diri sendiri la jawab nya…



Seronok dapat jumpa member member Malaysia yang dah lama tak bersua hidung!! Dan confirm lah puasa saya semalam tidak dikira sebab lepas buka kita orang bersok sek sok sek sedap mengumpat!! Baiklah saya pasrah!!

Hari ini disebabkan semalam saya tertinggal earphone saya di rumah kawan saya sorang tu makanya terpaksalah saya kesana lagi setelah selesai waktu bekerja nanti (saja je tinggal kan earphone tu so nanti boleh mentedarah best best lagi iftar nanti!!)

Mintak mintak ada lauk pauk yang mengecam jiwa dan raga saya!! Wahahahaha…

Saya yang berpuasa. Sekian terima kasih

Credit: Abang Rosli, Mommy dan juga Azian!!!


Tuesday, July 17, 2012

Perbualan WTF




Hari tu saya berborak bagai nak rak dengak colleague saya yang datang nya dari Kenya yang bernama Gulsun.

Gulsun: Do you have pets Zamri?

Saya: nope

Gulsun: do you know that I have a parrot?

Saya:  Really?

Gulsun: Yup!! And my sister, she has a pussy a big pussy!!

Saya: …………………….

Saya lagi: err…..Gulsun by mentioning pussy you are referring to a cat, am I right?

Gulsun: YEAH!!! Is there any other animals that using the same name!!!?

Saya:….. errrr …yeah but it’s not an animal ….

Sambil berlalu pergi……..

Sunday, July 8, 2012

si LOCAL yang angkuh


Semalam petang saya bergegas ke barbershop kat bawah rumah ni..

Sampai je kat kedai tu saya pun masuk la, diikuti ada seorang pak arab dalam likungan awal 50-an di belakang saya, Kedai agak full juga la so terpaksa la saya menunggu giliran, pak arab tadi tu duduk betul betul disebelah saya. Bila salah satu dari customer dah selesai yang pak Arab ni tadi bergegas ke kerusi  si pemotong rambut, takpelah dalam hati saya berkata tapi akal ni lingat juga nak menanyakan soal ke barber sama ada saya yag datang dulu atau pak arab ni? Sebab kalau ikut kat logik memang sah sah la saya yag sampai dulu (pak arab ni dah sampai awal tapi dia keluar alihkan kereta sebab tak nak bayar parking…), jadi bagi menghilang kan kemusyikalan saya saya pun bertanya la kepada barber ni.

Saya: Excuse me, can I know who came first?

Tak menyempat si barber ni menjawab persoalan saya, si Pak Arab ni terlebih dahulu menoleh kearah saya dan berkata

Pak Arab: Excuse me young men don’t be rude!!

Terkesima sekejap , saya tarik nafas panjang panjang lepas tu saya jawab balik

Saya:  which part that am being rude? I’m just asking for clarification.

Dengan angkuhnya Pak Arab ni tadi berkata

Pak Arab: I am LOCAL and with 1 phone call I can send you back to your country
Saya: Really? Why don’t you call the police and we settle it for once

Pak Arab terdiam sambil mencari idea baru untuk membuat provokasi terhadap saya.

Pak Arab: I’m a Dr. you know!! A psychologist
Saya: Damn!! Is it? Then I suggest you to act like one!!!

Pak Arab terdiam lagi..buat seketika.
Pak Arab: What is your name!!?

Saya: ZAMRI ABDUL KARIM!!! What's the problem now?
Pak Arab: where are you working?
Saya: What are you now? A reporter..?

Untuk kesekian kalinya pak arab terdiam lagi..
selepas 5 minit terdiam Pak Arab membuat provokasi yang agak keanak-anakan

Pak Arab: What is this ? (sambil memegang telinga beliau menandakan earing yang saya pakai ditelinga)
Saya: what is your problem with my ear ring?
Pak Arab: You are miss not mister

Lepas dia cakap macam tu saya nak terketawa sebenarnya tapi saya control macho … sebab beliau kelihatan sudah habis modal nak ber-argue dengan saya yang comel ini. Tapi saya layan juga la kan

Saya: Just keep your mouth shut and if you have an issue with me or my ear ring just go and make a police report..

Sambil saya bangun dan menuju ke kerusi yang kosong disebelah pak arab itu untuk rambut saya dipotong..dan menghabiskan ayat yang tergatung tadi..

Saya: huh….a psychologist…. (gaya mengejek)

Pak Arab masih terdiam dan terus membisu!!! Sehingga lah saya selesai medapatkan potongan rambut yang saya ingini..

Zamri:  1     
Pak Arab : 0

Seronok juga sesekali dapat memalukan pak arab yang angkuh dikhalayak ramai!! Biar dia tahu lain kali
NEVER MESS WITH MALAYSIAN!!

Wednesday, July 4, 2012

Sambal Petai, Tempoyak dan Erra Fazira


Aduhai !! tengah gigih membanting tulang empat kerat dekat tempat kerja tetiba ter hinggin nak mentadarah sambal petai dengan tempoyak, PERMASALAHAN-NYA  bagaimanakan harus saya mem-per-puas-kan  nafsu sarakah saya yang gajah ini tatkala berada ditanah gersang!! Boleh je nak buat sambal bilis tapi takde petai kurang la kick nya!! Takkan nak gantikan dengan kurma muda pula kan..bongok je jadinya nanti!!  



 

Pasrah je la!! Tu la siapa suruh rajin sangat kerja jejauh kan? terimalah balasannya.  Balik dari kerja karang nak singgah Lulu Hypermarket kot kot Durian Thailand yang berharga AED24/sekilo tu masih ada di jual dengan harapan suci lagi murni boleh lah hendak nya saya bikin tempoyak!!



Sunday, July 1, 2012

Achoooooooooooooooo!!!!



Pagi tadi masa kat dalam metro ada satu mamat ter-bersin namun dia masih sempat la cover mulut dia dengan tangan!! sungguh sopan, tapi  lepas tu tangan dia penuh dengan SALIVA dan segala cecair bagai …yuckssss..dia nak cover-line punya fasal, dia pun gengam la tangan dia buat seketika..(ketika ini sila lah mendendang kan lagu exist ya..gengam erat tangan mu…) lepas 30 saat cam gitu  dengan muka tiada segan silu dan rasa bersalah di pegang pula tiang kat dalam Metro tu!! Memang tidak lah saya nak pegang tiang tu sampai bila bila!! Erghhhhh…geli shial!!!

Wednesday, June 27, 2012

Tandas Awam


Korang perasan tak kalau korang pergi mana mana tandas awam di punya kekunci mesti  ada warnakan? Macam gambar kat atas ni ..warna MERAH bermakna tandas sedang digunakan, jadi tak payah la korang berusaha sehabis boleh untuk membukanya!! Kerana ianya amatlah mejengkel kan bagi mereka yang berada didalam!! Nampak merah lu BLAH!!! Saya mejadi seorangan yang jengkel sebentar tadi gara gara sibodoh mana ntah yang tak reti color coding toilet etiquette !! bukan sekali dua dan berkali kali dah kena!!



Dan lagi satu !! bila warna nya HIJAU bermakna tandas adalah kosong dan boleh digunakan!! Jadi  pagi tadi masa saya dah tak tahan nak terkucil saya pun berlari lari anak menuju ke tandas office !! saya lihat warna nya hijau bermakna didalam kubikal tandas adalah kosong saya pun dengan perasaan gumbira membuka pintu tandas..!!!!!!!!!!! adalah sesuatu permandangan yang tidak dapat saya bayangkan sedang elok ntah mamat mana ntah sedang  TERBERAK!!!! Bingai betul!!! dah masuk toilet tu lock lah pintu!! 

HILANG TERUS SELERA MAKAN SAYA UNTUK 2 MINGGU YANG AKAN DATANG!!! SENGAL!!

Ingat TANDAS AWAM bukan tandas rumah anda!!! 

Monday, June 25, 2012

Sarikata please



Bersisa kan 30 minit sebelum saya boleh pulang dari membanting tulang, hendaklah sempat kiranya saya menintakan perkara bangang yang agak lucu menimpa terhadap diri ini sebentar tadi
 Colleague saya yang berbangsa Sudan telepon ke extension saya dan bertanyakan seseperkara yang membuatkan saya ketawa terguling guling macam tenggeling:

Colleague: Hey ! Z I need to ask  a favor, it’s very important

Diri sendiri: Yes!! Shoot….

Colleague: I have a Chinese client with me and he can’t speak English  , can you please speak  Chinese to him

Diri Sendiri: ……………………………

Saya akui saya adalah seorang Asian tapi tak semua Asian boleh cakap cina sayang oii!!!!!!!!!!! 

Wednesday, June 6, 2012

Grüezi !!! English?

Gila babas lama tidak menintakan perkataan disini, bajet nak tinta suatu lepas pulang dari menjenguk kota Zurich, Switzerland namun perasaan malas haloba begitu kuat auranya.. ini pun tidak lah pasti nak menjerit kes apa disini.



Okay la disebabkan dah terlepas cakap fasal percutian saya ke Zurich saya ingin berkongsi pakai perkara perkara yang saya suka disana.

1  -   Sistem pengangkutan awam mereka adalah sangat AWESOME!!!

2  -   Orang orang mereka adalah sangat ramah!!  (saya masa kat sana kalau nak tanya arah jalan saya akan       mulakan dengan Grüezi  yang bermaksud hello, dan dan boleh cakap bahasa german pulakan..!! lepas tu  saya cakap pula, ENGLISH?  Tanya kalau depa boleh cakap omputih dah dapat info saya cakap pula danken sian; terima kasih.  Wahahah terrer tak?

    -      Bandar mereka adalah pedestrian friendly

4  -        EVIAN water merata rata dan ianya adalah percuma



5  -       Mereka berbasikal untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat (di dalam bandar)

6  -     Cokelat mereka yang sangat SEDAP!!!!  Dan croissant mereka yang sangap ranggup diluar, lembut didalam!!! (terus jadi gila sekejap!!)


7  -       Tasik mereka yang sangat cantik dan jernih..siap boleh berenang renang ditepian berakit rakit ke hulu , 3 hari pertama saya disana saya berjogging dikala pagi yang dingin...hari ke-4 dan seterusnya? DIAM KAU!!

8  -       Mereka masih lagi mengekal kan bangunan bangunan lama yang menjadi salah satu penyumbang kepada landskap Bandar Zurich yang klasik itu.



9   -       Pemeriksaan kastam di lapangan terbang yang tidak remeh..(macam kat Auckland itu hari dekat 2 jam  kena soal siasat!!!)

1   -    Sebab anak si cucuda, AREYA itu adalah sangat CHOMEL!!!!!!




Jadi keseluruhan trip saya ke Zurich adalah sangat mengujakan walaupun ada seseperkara yang orang negeri Sembilan kata  “shitty moment” terjadi..namun persetan kan itu semua!!! Zurich membuatkan saya “KU KUAT KUAT!!!!”  (yang ni hanya difahami oleh saya dan host saya di Zurich sahaja, maaf ya!!)


Sunday, April 29, 2012

Pasca BERSIH 3.0


Selesai sudah edisi bersih 3.0 yang berlangsung semalam, dan macam biasa akhbar akhbar mainstream kat Malaysia akan melapor berita yang hanya dilihat dari kaca mata “hitam” sahaja..namun tidak akhbar di Dubai dan juga rangkaian Al-Jazeera.. untuk maklumat korang kat Malaysia , masa saya tengah tengok berita di Al-Jazeera reporter tu buat lintas langsung dengan hanya mengunakan aplikasi SKYPE melalui iPad beliau, mana pergi kamera?  Abang Polis sudah ambik la encik…motif abang polis ambil kamera abang wartawan tu, tidak la dapat dipastikan..korang tanyalah kat abang polis tu? Nanti jawapan dia kasi mesti berbunyi “ wartawan tersubut bertidak ganas sebab itu kami merampas kamera nya”



Media media mainstream Malaysia melaporkan hanya 10 ribu je yang hadir…wartawan wartawan berkelas dunia CCN, BBC, Al-Jazeera sebut 80, 000 hingga 100, 000 ribu umat manusia yang hadir untuk BERSIH 3.0  dan diketegorikan protes yang paling besar di Asia Tenggara.

Media media mainstream kata protestor bertindak ganas, ada gambar diorang terbalikan kereta , ada gambar diorang pukul abang polis…tapi gambar yang sama je…….media media bebas pula tunjuk protestor kena pukul kena belasah gambar yang berlainan dan dari sumber yang berlainan sampai darah darah dah jatuh kena pinjak pijak lagi, abang abang polis tersenyum riang sambil kaki kat perot orang orang awam..



Media Mainstream kata DBKL dah offer tempat tempat yang bersesuai macam , Stadium Merdeka, Komplek sukan Bukit Jalil……………cuma seminggu sebelum berlangsungnya BERSIH 3.0 , macam biasa la kan..dulu masa nak buat BERSIH 2.0 kat stadium merdeka pun kes yang sama juga diorang tak kasi diorang kata akan menyusah masyarakat, la ni BERSIH 3.0 nak pakai Dataran Merdeka dan dan boleh pula suggest pakai venue lain walhal dah inform kat diorang sebulan sebelum lagi..esok esok kalau BERSIH 4.0 nak buat kat Bukit Jalil diorang akan suruh tukar Vanue lagi suruh buat kat Dataran Merdeka pula …



Beruk Beruk Government kata , kenapa la nak buat demo demo bagai? buat la melalui saluran yang betul…ni  SAYA nak tanya; sila nyatakan bagaimana saluran yang betul boleh dibuat kalau semua saluranya ada KORUP!!!  Tengok TV3, UTUSAN  dan Encik Encik POLIS pun kita dah tahu..bak kata MELAYU moden sekilas babi kat hutan dah ku tahu jantan betina nya…

Nak tanya lagi, apa susah nak bagi kelulusan diorang ni berarak secara AMAN kat Datran Merdeka tanpa ada provokasi dari pihat berkuasa? Ada akal fikir sendiri jangan asyik nak ikut orang lain je..BODOH jadinya!!!


Sunday, April 22, 2012

Mereka berilusi gamaknya...



Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman kata dalam Berita Harian “ Sila guna saluran untuk suara bantahan, bukan berdemonstrasi” permasalahannya kat sini hendak ke Gomen kita mendengar luah rasa sesetengah rakyat..? kalau dah semua medium semuanya nak berat sebelah je kan..?  tengok dalam suratkhabar je dah lah… kalau yang sipolan tu punya kes lembu sekejap je..lepas tu senyap terus..kalau hal seks..seks….seks..bisexual….tak pernahnya habis…. Betul ntah tidak belum tentunya lagi kalau nak dibandingkan dengan  LEMBU si polan itu. Belum masuk lagi media elektronik….

Betulkan diri anda dan parti anda dulu ..

Tu perhimpunan yang depa dok buat tu okay je..senang je dapat permit..lepas tu keluar la pulak kat surat khabar menunjukan betapa amannya perhimpunan yang diorang buat…memang la aman  Sebab “40 malau’un” tak kacau… cuba korang buat semua media kat Malaysia betul betul bebas bersuara  tak ada ganguan dari mana mana parti politik..memang sah sah la takkan ada demo berdemo ni…ni saluran pun korang tak bagi nak kata “ sila gunakan saluran yang betul” sebab tak ada SALURAN YANG BETUL la mereka mereka itu berdemonstrasi cik abang wei!!! Apa ke lembabnya…………..

p/s: sila bagi saya chart flow untuk saluran yang betul bagi membuat suara bantahan

Wednesday, April 4, 2012

Melayukah Kita?

Seorang rakan begitu bengis tatkala ramai Melayu yang bekerja dibawah pengawasan bangsa Cina di Selangor (katanya). Dari penulisan beliau terang terangan yang itu adalah kesalahan yang amat besar ..Mungkin kawan saya ni masih berpengang teguh dengan terma KETUANAN MELAYU.

Dimana kah letak nya nilai Melayu itu sekiranya kita tidak sudah sudah mencaci bangsa lain ? sifat tamak haloba, dengki sesama manusia itu seringkali dikait kan dengan kita bangsa Melayu, dan bila ada yang menegur ,sifat mentaliti lapuk terus terpacul “kau ni bangsa apa? Bukan Melayu ke?” . Salah ke kalau teguran untuk memajukan Melayu itu sendiri dibuat? Apa salahnya bangsa lain yang maju itu? Yang boleh dikata hampir 70% menjana ekonomi Negara.

Sepatutnya kita berterima kasih pada mereka mereka , kita jadi kan iktibar dan tauladan dari kejayaan mereka , berkawan dan belajar dengan mereka ini, jangan hanya disebabkan pemikiran keMELAYUan yang menebal pada diri sendiri , kita membina tembok yang kukuh supaya sentiasa berpandang serong terhadap bangsa lain, terkadang pada bangsa sendiri (Melayu)itu juga ada.

Sudah sudah melihat gelas itu separuh MELAYU!! Lihat secara purata. Buat seketika , bogel kan lah warna kulit , perbedaan bangsa yang sering wujud di dalam mentaliti kita ini..lihat kesamarataan pada setiap individu yang berada di Malaysia namun berpegang lah pada ajaran Islam dengan teguh dimana kita diseru untuk bersikap adil pada semua manusia yang ada dimuka bumi ini tanpa mengasing asingkan mereka mengikut status bangsa, warna kulit mahupun agama.

Merdeka nya rakyat Malaysia itu dulu juga dibantu dengan bangsa bangsa yang berada di Malaysia sekarang..jadi kenapa kita menidak kan hak hak mereka? Jadi tunjukkan lah sifat Melayu sejati kita dengan memberi hak sama rata buat mereka mereka ini tanpa ada sifat takut sedikit pun yang ketuanan kita akan hilang.. apa lah ada pada ketuanan kalau kita masih lagi tercari cari maksud TUAN itu sendiri.

Gambar sekadar hiasan

Thursday, February 16, 2012

"The Grey" yang kelabu ceritanya


Hari tu pergi tengok wayang dengan burung kakak tua…kita orang nengok citer “The Grey”  bajet citer tu best giler la kan, sebab si Liam Neeson berlakon..lepas tu kat dalam trailer pun tengok ada scene gaduh gaduh dengan serigala bagai .. itu yang teruja untuk menonton citer tu berbanding citer “Chronicle” ..dan lagi satu sebab saya pilih citer “The Grey’ ni sebab dia ada show kul 9:15 jadi sempat la untuk saya meng-tough-kan bodi  kat gym sebelum menonton cerita yang endingnya kalau budak budak yang major dalam film akan kata “ itu adalah abstrak…korang kena menjiwai nya baru korang boleh faham…” dan orang orang kebanyakkan macam saya pula akan mengatakan “what the F**K!!!!”

Citer dia lebih kurang cam  gini la…sekumpulan pekerja (entah saya pun tak faham sebenarnya diorang ni kerja apa kat gunung tu) yang bekerja kat gunung (gunung mana pun saya tak tahu) gunung tu sejuk giler, lepas tu digambarkan yang ada banyak serigala juga disitu..si Liam Neeson ni kerja dia bunuh serigala serigala yang suka menganggu orang buat kerja…dia ada sniper dengan dia…dia nampak serigala dia tembak!! Lepas tu kalau tak silap saya, kumpulan pekerja ni sekali dengan si Liam Neeson nak balik rumah diorang unutk bercuti..so kena naik kapal terbang…pendek kan cerita…kapal terbang diorang naik tu terhempas dan macam biasa la Hollywood , adalah beberapa orang yang survived… ha!! Start dari sini la dimana surviver ni memulakan perjalanan untuk mencari bantuan..dan seperti biasa citer citer macam ni handphone 24 jam asyik tak ada line je kan..kalau ada line dah lama diaorang call untuk bantuan dan cerita pun HABIS!!!



Masa journey ni start sorang sorang mati kena makan dengan serigala ni…dalam pada yang sama si Liam Neeson ni juga mempunyai masalah diri sendiri atas kematian isteri dia …balik balik flash back dia dengan wife dia, dimana saya tak dapat nak konek kan lansung dengan jalan citer ni….so  bila sorang sorang dah mati kena bunuh dengan serigala jadi tinggal sorang je yang hidup..cuba teka siapa? Ya betul dia adalah abang Liam Neeson itu…..last scene ni lah yang saya cikidut kat dalam youtube 5 – 6 kali sebab scene ini adalah dimana abang Liam Nelson Berentap dengan serigala Alpha (Ketua) …sebelum dia nak lawan tu dia buat la preparation bagai..walau pun serigala tu ada kat depan dia…saya rasa serigala tu pun nak lawan cara adil kot, jadi dia bagi peluang kat Liam Neeson ni mempersiapkan dirinya…dengan pisau …botol kaca dah ada kat tangan bila Liam Neeson Nak attack Serigala tu…screen terus blank….lepas tu ada tulisan Arabic kat bawah tu yang saya faham sangat bila citer dah habis ayat Arabic tu lah yang akan keluar dibawah screen!!!  Jadi tidakkah “What the F**k” cerita “The Grey” ini!!!?

Moral disini; cerita yang tiada kene mengena dengan serigala jadian adalah tidak menakut kan langsung!!

Tuesday, February 14, 2012

Afwan Hj Adi: Kau Kenapa Hakak...?


Hakak Kamariah korang ketuk pintu rumah Mek malam semalam…di ingat Mek dah kojol macam Whitney Houston …motip, Kau ingat aku dah innalilah …? Dia kata dah lama sangat kau tak hupdate blog !!! yang hari hari kau ngumpat ngumpat  dengan aku kat pantry pasal negro wanita kat opis kita yang mengunakkan fair and lovely walau pun peluang untuk mencerahkan mukanya agak terlalu nipis dengan nisbah 100:1/2 tu hapa!!! Saja je kau kan nak mengedik kat rumah Mek yang ala ala kediaman ketua wanita UMNO ni khennn…? Very the propa tau hakak Kamariah korang ni!!!!

Hakak Kamariah semalam tanya Mek tak celeburit Valentine ke esok (hari ini)? Mek padang dia atas bawah macam Yusni Jaafar padang Ogy Ahmad Daud dalam citer Azura, masa dia tak kasi Ogy duduk kat kerusi rotan dia sebab badan dia basah!!! Lepas tu mak separuh jerit kat Hakak kamariah kau, Mek cakap “Chatek ke kau nak tanya soalan itew kat Mek..?” terkesima sekejap perempuan itu…(apa apa pun semalam tudung kau sebiji macam pah bedah!!! Tak mencerminkan sebagai wanita bekerjaya langsung tau!!)  lepas tu Mek kata kat perempuan yang kelihatan sudah berumur itu walau pun umur beliau baru mencecah 25 tahun (mesti sekarang ni hakak Kamariah sedang menistakan Mek..hado Mek Kesah!!!) Mek kata kat dia yang Mek adalah wanita muslimah jadi adalah tidak afdal untuk Mek untuk meng-celeburit-kan perayaan valentine itu, masa Mek explain kat dia Mek hanya mengenakan seluar pendek yang ketat dan t-shirt tanpa lengan…voley…? Tapi takpe..we’ols adalah muhrim….wah!!!!

Sebenornye Mek adalah single- mingle lagi Kamariah oiii!!! Dan disebabkan itulah Mek tidak hado perancangan untuk kandel light dinner bagai untuk esok!! Kalau kau nk berkandel light dengan Mek malam ini..Mek Hokay je…dengan syarat!! Mek nak kau sposor Mek buat botox kat bibir Mek ini so boleh la Mek kelihatan “jelita” seperti Dang Suria gitew…mampo?


Thursday, February 9, 2012

KFC oh KFC


Saya bukan nak menangkan mana mana pihak pun…tapi lepas tengok balik video staff KFC sepak terajang satu customer  kat dalam premis mereka adalah satu tidakan yang bodoh dan melampaui batas..tak kesah la apa yang customer tu kata atau buat kat korang, sepatutnya korang tak boleh bertidak macam tu sekali…., mana pergi adat resam bangsa korang  yang selama ini korang jerit jeritkan !!!?  Ngeri pula saya tengok video tu dan lagi best ada pula bangsa asing yang tengok perangai korang yang super doper Mala’un tu!!!.

 "customer always right!!!” mana mana business pun akan mempunyai motto sedemikian rupa sebab nak bagi service yang terbaik untuk client mereka… kalau betul staff KFC yang tak puas hati tu tadi bebetul nak perembat customer tu at least kau tunggu la sampai shift kau habis lepas tu kau buat la apa pun yang kau suka… at least tak lah memalu kan tempat kau bekerja itu…agak agak tak boleh handle presure korang berenti je la..tak payah pening pening kepala, sampai nak jadi gengster bagai...

Dah berada dekat Dubai ni hampir 4 tahun memang service restoren restoren kat sini baik yang berkelas 5 bintang  atau Fast food …staff staff diorang semua ikut je apa kata customer..sebabnya? sebab customer yang bayar gaji diorang….itu tak boleh nak dipertikaikan lagi, it’s a FACT!!!! Customer tak ada , restoren tak buat duit, bila restoren tak buat duit , majikan tak ada modal nak buat bayaran gaji kat pekerja, bila ini terjadi pekerja kena buang kerja..siapa yang susah ..? korang juga kan!!!?  Memang kekadang kita terbakar je bila ada customer yang extremely over fussy ..tapi kita nak buat macam mana..? diorang bayar ma!!! Benda ni sebenarnya hman basic commonsense, to both party kena ada sikap toleransi..baru benda ni tak terjadi…

Tapi kalau macam yang terjadi kat KFC i-city tu, pada pendapatan saya yang rendah ini, perkara sedemikian  sepatutnya tak berlaku… kalau stock korang running low at least korang inform la dulu kat customers yang melambak lambak tengah menunggu tu..at least diorang dah diberitahu awal awal..so kalau diorang nak marah gak korang ada FACT untuk counter balik…

KFC pula sepatutnya dah belajar dari kesilapan yang dulu dulu tu…sepatutnya perkara remeh ni diorang dah boleh tackle dulu dulu lagi…..!!! bukan dah terahantuk baru nak tergadah (pergh macam tak percaya je saya boleh berperibahasa)


Dan lagi satu!!! Perkara ini terjadi sebab kekurangan sumber ayam jadi korang korang yang kat Malaysia tu jangan nak timbulkan isu racisms disini!!!

100 hari tanpa Nikotin dan Tar



A reminder for myself


Wednesday, February 8, 2012

Kepandaian telepon kebodohan penguna

Tweeting di tempat Ibadah. Facebooking di kelas. Bermesej ketika keluar bersosial bersama teman. Semua kegiatan ini dilakukan dengan sebuah Telepon Pandai, tapi adakah ianya sesuai secara sosial? Apakan Peraturan Etika Telepon pandai harus diwujudkan?

Kekadang risau juga dengan keghairahan syarika syarikat besar berlumba lumba meng-update-kan system komunikasi bagi menarik perhatian penguna penguna di luar, saya sendiri baru baru ini telah menukar BeriHitam Curve 8520 saya ke Tourch 9800. Namun apa yang merungsing kan dan kadang kadang membuat saya berfikir sendirian adalah tentang penguna penguna kemudahan yang semakin canggih ini, terutama nya mereka yang gemar “berborak” dengan telepon pandai mereka berbanding berinteraksi dengan manusia sebenar. “berborak” dalam erti kata lain berkomunikasi melalui applikasi khidmat pesanan yang di sedia ada didalam Telepon pandai ini.


Sebenar tidak lah salah jika anda ingin berkomunikasi dengan rakan-rakan, jiran-jiran, mak chiks makchiks anda melalui telepon pandai anda tapi harus la kena dengan masa yang sesuai..tidak semesti setiap kali telepon anda berbunyi anda perlu menjawab panggilan atau membalas mesej yang diterima melain kan ia nya benar benar perlu. Saya cukup menyampah kalau keluar untuk bersuka-ria dengan rakan rakan yang mempunyai telepon pandai tapi tak pandai langsung mengenai etika pengunaanya!! Kalau setakat nak keluar ramai ramai lepas tu masing masing sibuk picit pepunat BeriHitam atau pun Epal anda!! Adalah dinasihat kan anda untuk duduk dirumah sahaja dan bercinta lah dengan telepon pandai anda!! .

kekadang saya terfikir juga apa lah guna status status yang disediakan di dalam aplikasi khidmat pesanan sekira nya ada lagi mahluk mahluk yang tidak tahu bagaimana dan bila untuk di guna kan..contoh nya ..jika anda keluar makan malam dengan rakan nyata anda, adalah lebih wajar sekira status di tukar ke “sibuk” berbanding “saya ada” jadi rakan rakan maya anda akan lebih berhati hati untuk meng”ping” anda, dan bagi mereka meraka yang terlihat status “sibuk” rakan anda, tidak perlu lah menghantar pesanan melalui apa jua aplikasi yang disedia kan , melainkan ianya benar benar perlu!!

Jadi sesiapa yang terbaca tintaan saya kali ini..pastikan telepon pandai anda tidak berapa pandai apabila keluar bersuka ria dengan saya!!!

Saturday, February 4, 2012

Jom Makan!!!

Dulu masa kecik kecik time mak ajak makan luar je..seronok giler..mula la terkinja kinja...dalam kepala hotak dah set nak order nasi goreng ayam dengan air coke...dah tak ada menu lain dah...2 item tu adalah wajib untuk saya order. Especially kalau makan kat Medan Selera, Jalan Othman..gerai Naling. Masa kecik kecik gak selalu dengar Hjh Zainon Peket komplain kekadang tak tahu nak masak apa? Pelik juga kan sebab Mak tak tau nak masak apa?

La ni bila dah besar panjang, dan duduk jauh dari family..baru la terasa...makan luar itu adalah tidak awesome sama sekali...dan bila masak pula........*sigh* memang betul la kekadang tak tahu dah nak masak apa...pening kepala dok pikiq....lepas tu bila dah tahu nak masak apa...cara nak masak pulak tak tahu macam mana....surf kat internet ..lepas tu bila buat "praktikal" big time gagal!!!.... 

Ni tgh buat preparation untuk masak nasi goreng ayam...ayam goreng nya saya beli dekat lulu hypermarket depan rumah ni


...nasi je yang saya masak dan seperti biasa tak pernah nya perfect, sama ada mentah atau pun lembik macam sekarang ni!!! Arghhhhhh 


Nasib baik ada perencah belachan..rasa okay gak la nasi goreng belachan di Dubai ini.....!!


Jemput makan mak cik!!


Memang sedap!!! macam mana saya tahu sedap? sebab saya ada ini..........




Friday, February 3, 2012

Afwan Hj Adi: Sungguh Mek menyampah dengan you!!

Mek cukup menyampah betul bila orang yang Mek tak suka duduk dekat dekat dengan Mek..rimas rasa nya ..rasa macam nak sepak terajang pun ada jugek…kalau reti duk diam diam takpe la jugek, ni tak ..kejap kejap tanya soalan ..kejap kejap cerita problem rumah tangga dia, kau henggat Mek ni Latipah telekom directori..sesuka hati nak mencurahkan perasaan kau..pegi la mampos ..!!!Mek tak nak tau semua tu!!!!! Lepas tu sengeh sengeh..apa hal!!!? Kalau senyum kau tu menawan macam iklan Darlie ke, Zaiton ke, at least hilang gak sebahagian kenyampahan Mek ni terhadap hengkau..ni tidak ..senyum kambing tu pun lagi awesome dari senyum hengkau tu!!! Kalau la Mek ada power macam mak si tanggang memang Mek sumpah hengkau jadi beruk batu..!! maksud Mek sesudah Mek sumpah hengkau jadi beruk lepas tu Mek sumpah kau lagi sekali jadi batu..ye !! begitu la hangin nye satu badan Mek terhadap hengkau!!! Tolong lah gi main jejauh Feremfuan hoi..Mek tengah takde mood ni..dan juga Mek banyak paperwork yang nak diselesaikan sebab nak harapkan kau macam mengharapkan chiko huharapkah… uols tak kenal? ala anaknya si uji rashid itew....kang kalau Mek sembur kang tak pasal pasal batal posa Mek untuk next Ramadhan sebab pedas nyer semburan yang Mek kasi nanti agak terlampau extreme …aiiii…ada yang Mek tangan gak ni kang..yang hengkau gi ngadap skrin lappy Mek ni pehal ko paham ke yang Mek tulis ni sebenarnya aku mengeji, mencerca, dan menista kan hengkau dan juga tengah berangan macam mana nak menghalau hengkau feremfuan sale 90% (murahan) dari meja Mek yang vas ni..? tak paham? Bagus..pergi la mam!!!!! WOI!!! hengkau kalau nak bergosip gossip ..better hengkau pergi kat minah arab sana tu..Mek rasa dia berminat untuk tahu next month si Racheal nak tukar rambut dia kaler apa…?sebab Mek memang tak berminat langsung nak tahu…!! haiyo kau sedar tak hakak oi!! yang dari tadi dua perkataan je yang Mek reply “really..?” dan juga “owhhh..” selainya Mek cuma nodded je…itu bermakna Mek nak kau pergi main jauh jauh!!!

Semoga Tuhan menyabarkan Mek untuk tempoh 6 jam selanjutnya…..

Cepat la masa berlalu supaya Mek boleh balik main angry bird ..selagi Mek ada kat pejabat ni semakin membara je perasaan dan nurani Mek…….
Haaa… bagus..ye betul !! Mek rasa Nancy panggil hengkau tadi..ahh pergi lah…pergi…kang kalau lambat menteri pula tunggu hengkau nanti………

Adios!!!

Wednesday, February 1, 2012

Dimana dia anak kambing saya...?




Pagi tadi bila saya bangun dari tidur, saya ke dapur breakfast coco crunch, channel MTV menyiarkan lagu terbaru dari Britney Spears di pekarangan ruang tamu..Single terbaru “Hold it against me”. Macam mana saya tahu itu Britney spears? Sebab budak rumah saya terkinja kinja berlari lari anak dari kamar nya ke pekarangan ruang tamu sambil menjerit jerit nama penyanyi pujaan nya itu. Sambil saya mengunyah coco crunch yang telah saya rendam kan bersama susu rendah lemak, saya cuba menumpukan sepenuh perhatian untuk membaca berita harian on line namun cecuping telinga ini masih rancak menangkap bunyi beat musik dari si Britney ni tadi sudah nya saya tinggal kan coco crunchsaya, saya tutup komputer riba saya dan menuju ke ruangan tamu untuk melihat sendiri apakah yangbest sangat lagu terbaru dari perempuan Amerika ini.

Musik video yang menguna khidmat bantuan CGI dan juga menguna kan kepakaran penari penari yang hanya mengenakan cawat dan anak baju pada permulaan klip dan kemudian mereka terkinja kinja sambil cuba menyarung kan seluar dan baju separuh tertutup, haruskah saya kagum? Saya tidak melihat bagaimana atau dimanakah terletak nya nilai nilai seni itu pada video klip ini mahu pun dari segi susunan melodi musik dan juga seni kata nya.

Saya melangkah balik ke ruangan dapur bagi menerus kan “perjuangan yang belum selesai” selepas semangkuk sederhana coco crunch saya habis kan dan sebuah artikel bertajuk “ nenek dikena kan hukuman gantung” dari Berita harian on line saya beralih pula ke sesawang youtube kali ini saya mahu melihat , mendengar musik yang kena pada cita rasa halwa telinga saya, jari jemari rancak menekan papan kekunci pada komputer riba menaip di enjin carian “Hottie and the blowfish” kemudian saya klik pula pada tajuk yang tertera “Hootie & the Blowfish perform Let Her Cry on David Letterman 1995” kemudian saya befikir bagaimana sebuah musik dari era ini boleh mengalami transaksi yang agak drastik kepada musik yang boleh saya ketegori “ntah-apa-hapa-ntah” mana pergi nya lagu lagu dari kugiran kugiran seperti Carpenters, ABBA, Sex Pistol, Pearl jam, Bon Jovi, Metallica, Prince U2, Beatles, TLC, Boys II Men, Eternal,dan musik musik seangkatannya?apa pula terjadi kepada lagu daripada penyanyi seperti Tina Turner, Cindy Lauper, Sinead O’ Connor, Brian Mcknight,Michael Jackson, Luther Vendeross, Aretha Franklin, Eva Cassidy. M.C Hammer dan yang lain lain adakah radio dan TV sudah mengangkat bendera putih bagi memberi laluan kepada genre musik sepertiBritney ?

Jika ini adalah benar adakah saya sendiri perlu menukar selera dan memaksa telinga ini mendengar musik musik seperti Britney pada masa akan datang? Atau saya hanya perlu mendengar legasi musik yang ditinggal kan oleh penyanyi penyanyi kegemaran melalui youtube sahaja tanpa perlu menghirau kan musik musik semasa?

Mungkin ada 2-3 genre musik pada masa kini yang kena dengan cita rasa saya..namun iyanya tidak akan pernah standing dengan era – era 60an, 70an, 80 an dan juga 90an ... Mungkin juga faktor usia telah mematang kan halwa pendengaran saya ? bagaimana pula agaknya genre musik dalam 10 tahun mendatang? Hmmmmmmm...........

Tuesday, January 31, 2012

Afwan Hj Adi: AJL 26, Kata Mek.....


Mek Sedih , dah nak kena balik Dubai, hmmmm tak dapat jumpa abang yang cakap Bahasa Malaysia slang slang London tu lagi..  tapi takpe sekurang kurang nya Mek tak payah nak bagi eskus propa Mek kat Abang putih putih merpati itew lagi..rimas sebenarnya mek tatkala bertembung dengan Mat Salleh yang terlebih Sallehnya itew..kalau borak habis lencun muka Mek ini kena tempias saliva nya !!

Dengar citer empunya blog si Bethinas jatuh sakit, deman selesema katanya..kau kenapa jantan? Sedey  “sedetik lebih” tak menang juara lagu? Ha!! Mek bukan nak meroyan uols hokay..worry the not!! Tapi Mek Heran la macam mana lagu “Awan Nano” tu boleh menang!! Lirik biasa biasa sahajork…melodi pun tak adalah can do mana pown..tapi boleh jadi Juara? Macam mana itu? Cara penyampaian okay la .. mamat tu hit la semua not, tapi..semua penyanyi yang bertanding pun hit all their keys .. si Penyanyi Aliya yang Mek tak pernah dengar lagu nya pun boleh tahan teknik nyanyia nya… Mek dah confident confident siput babi yang “Sedetik Lebih” akan menang, alih alih si Nano tu yang menang, macam mana uols …? Redha je la… Mek nak cadang kan la supaya TV3 in the future dapat menetap kan kretaria yang dicari bagi menabalkan pemenang bagi setiap lau yang bertanding… baru la oreng oreng  orang orang kebanyakkan macam Mek boleh faham bila sesebuah lagu itu diangkat sebagai juara!! So nanti keesokan hari nya dekat suratkhabar kita tak payah la baca klise pembukaan si Normah dan si Joyah “Rumah dah siap, pahat masih berbunyi….”  Khen ….? Sudeh!!! kau ingat kau boleh jadi sastrawan Negara setakat letak perumpamaan budak sekolah rendah itew…? Berhangan la ko perempuan!!  

So far untuk Juara lagu edisi yang ke- 26 ni Mek Cuma enjoy bila time dato Shiela Majid buat opening shajork , show yang lain lain tu Mek okay okay aje tak la sampai mek nak berjimba bagai!! Dan lagi satu yang arrangement lagu senandung semalam tu kenapa la masa first verse tu boleh diselang selikan dengan bunyi petir…? Mak ampun…emosi Mek terus terganggu hokay…dah la dengan effect lighting  yang konon konon nya kilat itu telah FAIL dari sudut padangan Mek yang vas ini…!! Haiyo..TV3 tolong lahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh……!!!

Apa apa pun masa Mek nak cari VC Sedetik lebih nyanyian si Jac tu Mek terjumpa pulak yang ini…Acis, ya ampun kau teramat la can do!!! Nasib baik lakinya si Dato’ Sheila Majid kalau tak siang siang Mek dah caras  hokay!!! Mek asyik repeat time camera focus kat Acis!!! Haiyo manis sungguh senyuman abang Acis walau pun ber-braces bagai!!!



Sunday, January 29, 2012

Kau beredusta pada kawan ku....

Saya demam , doctor arab tu kasi saya cuti 2 hari...saya tak ada mood nak tulis apa apa hari ni..so korang enjoy la video clip kat bawah ni ye!! jangan tanya kenapa lagu ini..kau beredusta pada kawan ku!!!


Saturday, January 28, 2012

Kpop saya benci!! (sambil buat muka comel)

Macam yang pernah saya tintakkan semasa mengutuk keras fasal kpop Malaysia, yang saya tidak berminat dengan kpop- kpop ini..mahupun yang datang dari Korea, korek shini..setelah menerima surat layang ntah dari siapa yang mengatakan "kau dah dengar ke diorang(kpop Malaysia) punya lagu? Yang Korea pun kau tak dengar, lepas tu nak kutuk kutuk ... Kecoh la kau ni..." lebih kurang macam tu la bunyi surat layang itu...untuk berkelakuan adil saya pun mula mencari satu band dari korea kat youtube.. Macam kat bawah ni.

Not bad...muka memang stock jambu, no wonder remaja remaja perempuan kat Malaysia terkinja kinja bila tengok diorang kat TV atau pun live, music pun boleh tahan sampai kan ibu jari kaki kanan saya bergerak mengikut tempo music, dance pun mantap timming perfect,mereka juga tidak sehabis daya cuba mengkiutkan muka mereka, kerana mereka memang sedia ada kiut, overall memang kena la dengan diorang puya culture..but masih lagi not my cup of tea.

Kemudian saya cari pula video kpop malaysia...seperti dibawah

Saya tak nak ulas panjang...cuma saya nak kata kali ini tapak kaki saya laju je bergerak seperti nak cari diorang ni sekor sekor lepas tu nak bagi tapak kaki saya ni kat sorang sorang...muka masing masing stock tongkang pecah, walaupun telah sehabis daya mengkiutkan diri masing masing haish....,music macam gampang, menari? Masalah nya diorang menari ke? Saya tengok macam beruk kena belachan je..semua point yang saya buat berakhir dengan tanda seruan okay..menandakan saya cukup menyampah!! Overall saya memang akan hadiah kan tapak kaki saya ini kat perut atau muka diorang kalau saya terserempak kat tengah jalan.

Gara gara melihat video lagu kpop dari Malaysia ini..saya terus jatuh sakit; dengan demam, sore throat, flu.....kuat sunguh aura busuk mereka itu...wueksssssss....!!!

P/s: yang kpop perempuan pun ada gak nama nak kiut "gula gula" . tak sanggup nak post kat video diorangkat blog saya ni..sebab saya terlalu menyampah!!!korang search la kat google..jangan salah kan saya sekirannya anda mengalami buasir dan muntah berdarah setelah melihat video mereka.

Friday, January 27, 2012

Afwan Hj Adi: sekus meh!!

Morning  uosl!!! Sini pagi lagi hokey!!! So jangan nak cerca cerci Mek bagai!!! Hahahahaha, tadi Mek pergi breakfast kat restoren hotel ni, lepas tu boleh pulak terjumpa dengan orang Malaysia..dia padang mek, mek padang dia..Mek ingat dia nak feeling feeling ngan Mek...lepas tu dia datang dekat Mek..wahh Mek nervous nehh!! Abang cando kulit putih putih Merpati datang dekat Mek...lepas tu dia tanya Mek!!    " Oreng Malayzia? ", Mek angguk la...wah kelas mat salleh boleh cakap Bahasa Malaysia...Mek tanya la dia local ke..? Dia kata tak..dia kat sini sepuluh hari sahajork..from dialect dia nampak macam dia tak pernah duduk kat Malaysia, so Mek yang busy the bodi ni pun tanya la lagi..." you duduk kat mana?" dia jawab " hi duduks thi Ampeng..."   Wah ...duduk ampang...nak kepastian kenapa dia cakap macam tu mek tanya lagi...al maklum sebelum nak menistakan orang kena pasti kan dulu fact nya..nanti Joyah dan Normah akan mencerca cerci Mek.. So mak tanya la jans sekor ni "tak sebelum ni..sebelum you duduk Malaysia..you tinggal kat mana?" dia balas " no...no hi thidak fernah dhudhuk dhi mana mana shelain Malaysia" Mak telan air luir , lepas tu Mak cakap dalam hati..yang kau cakap macam ada pisang dalam mulut kau tu kenapa? Chachat kah? Mek malas nak melayan takut nanti mak tersembur asid cuka Mek kat muka dia..Mek pun berlalu lah pergi, Mak bagi excuse kat dia Mak cirit berit....belari lari anak mek sambil menyanyi "suri ram, suri ram....." . terkesima saloma abang putih putih Merpati  itew.

nah!! video ni buat habang itu tadi

Mek balik malaysia nanti mek nak cakap tapi ada slang arab kat Lorong Hj Taib tu nanti...supaya habang habang kat lorong tu terkesima terus bertaubat nasuha hendak nya....voley..?

Thursday, January 26, 2012

Indentiti


4 tahun lepas masa mula mula sampai kat Dubai,  nampak pak arab pakai Jubah putih atau “Kadora” merata rata yang perempunya pulak pakai jubah Hitam atau lebih mesra lagi diorang panggil “Abaya” saya dengan geng geng Malaysia dulu kita orang panggil “Siti Nurbakyah”.. masa tengok dulu rasa kesian je dekat diorang macam tak ada baju lain yang diorang boleh pakai dan nampak macam low class sesangat!!  Rupanya saya telah tersilap!! Pakaian traditional ini memang diorang sengaja pakai setiap hari ini untuk memperlihat kan imej dan  status bangsa arab itu sendiri melalui pemakaian tersebut!! Setelah 4 tahun di UAE saya dah terbiasa dengan senario “Kadora” dan “Abaya” ini..kalau dulu rasa kesian sekarang rasa diorang ni macam jenis yang arrogant dan snobbish pulak..sampai kadang kadang saya rasa macam nak lempang lempang je diorang ,lepas tu suruh pandang dinding selama 3 jam kalau yang perempuanya pula..



Cuba kalau kat Malaysia yang lelakinya pakai baju Melayu setiap hari dan yang perempuan pulak pakai Baju Kurung..baru la kita ada indentiti sendiri .. lepas tu korang pun boleh la ada attitude yang arrogant dan juga snobbish terhadap orang luar..macam kat sini pak pak arab dan minah minah arab (local) kebanyakkan diorang tak pedulik  fasal tata terib dengan bangsa luar..yang diorang tahu apa diorang nak buat, diorang buat ..sebab diorang ada mindset  “ Negara aku ..aku lah tuan, apa aku nak buat sukati mak bapak aku”  dan kebanyakkan expatriate dan juga tourist agak respect kepada  arab arab local ini dan jarang sekali la nak tengok diorang dapat pijak kepala.

bukan baju melayu ini
ya saya suruh buat pakai hari hari.
nanti orang kata kau giler glamour pulak
cari la yang simple sahaja.

Masa saya balik Malaysia itu hari ..masa nak buka puasa kat KLCC ada satu kumpulan awek awek pantai timur ni dah booking 2 table untuk berbuka, lepas tu diorang semua pergi beli makanan..tak sampai 5 minit diorang tinggal kan table, datang 3 orang Mat Salleh yang keji amik satu dari dua table diorang..lepas tu bila awek awek pantai timur ni sampai kat table diorang tengok table tinggal satu je..lepas tu diorang boleh diam dan tak cakap apa apa…yang Mat Salleh yang keji tu pula boleh huhahuhahuha macam diorang puasa…kalau kat sini dah kena perembat dah dengan pak pak arab silap silap yang minah arab pun perembat diorang sekali…

Baju kurung moden

Saya tak nak suruh korang kat Malaysia untuk jadi snobbish macam sesetengah arab kat sini..Cuma kadang kadang tu korang kena fight for your right la juga..jangan la disebabkan kita ni orang Asia senang untuk kita dikotak katik kan!! Hanya disebabkan kemaluan korang terlalu besar (kemaluan; saya merujuk kepada si pemalu  dan bukan “kemaluan” itu okay!! Terima kasih)

Wednesday, January 25, 2012

Semalam Saya...........


Semalam bos kasi cuti suruh re-new UAE national card yang dah expired bulan enam…tahun lepas. Dan disebabkan berkemungkinan besar saya akan dipenaltikan sebanyak AED1000, saya dengan bangga nya mengambil keputusan untuk duduk dirumah sahaja dan cuma akan meng-re-new-kan pada hujung minggu ini.
Emirates National ID yang telah luput tarikh pemakaiannya
Sepanjang keberadaan saya dirumah saya cuma melakukan perkara yang paling digemari iaitu makan-tidur-tengok-tv-makan lagi, walau bagaimana pun saya telah merajinkan diri juga semalam untuk berpeluh peluhan di gym selama 45 minit..kembang kempis hidung tatkala belari atas treadmill.

gigih merekodkan bahan bukti takut korang tak percaya
Balik tengok burung kakak tua tengah masak ..apa lagi saya pun mengambil kesempatan dengan mendudukan diri di meja makan sambil menunggu kemasakkan roti tortilla yang berbungkuskan daging panggang dan disoskan dengan garlic sos!!! Sempoi!! Diet? Takpe esok esok boleh…lepas tu tak cukup dengan itu..saya buat pulak lempeng pisang untuk dessert!! Wahahahahaha !! sedap wei!! Cakap banyak tak mau la korang layan je la gambar di bawah!!

Tortila daging bersama sos bawang putih
Sos Bawang putih, Daging Salai , Sayur dan juga  Sos Kimball
dekat 2 jam setengah saya lenyek pisang ni
hahaha lempeng pisang yang sedang dalam pemprosesan
Lempeng Pisang di Dubai

KAKI ORANG YANG DALAM KEKENYANGAN!!

Pada sesiapa yang nak resipi diatas korang boleh la melayari www.resipi?resipiapa?carisendirilawei.com


Tuesday, January 24, 2012

Afwan Hj Adi: bye bye uols

Sorry la uols, Mek agak keterlewatan mengepost entri Mek untuk minggu ini...sebenarnya kalau ikut kat hati Mek yang melonjak kengumbiraan gara gara akan mengtravelkan diri Mek yang vas ini malas rasanya nak meroyan, namun sebab dah berjanji bagai dengan si Durio Betinas itew nanti dia carutkan Mek pulek khenn...koser sangat kau betinas!!!

Mek sekarang ini berada di lapangan terbang terminal tiga Dubai...pergi mana? Perlu ke Mek nak report kat uols!!? Haiyo very the Normah dan Joyah hokay!! Tak ada makna nya Mek nak bagi tau kat uols..nanti Mek tak ada  privacy nak melacurkan diri Mek diluar negara...ha..kelass Mek... Tak pun nanti jadi macam kes hadek Amelina pelajar cemerlang itu khenn, abis gambar Mek keluar kat internet bagai...siapa yang malu..meveka dan keluarga meveka jua!! Jadi biarlah Mek rahsiakan destonasi percutian Mek..okay uols?

Mek kalau nak bercuti ni uols ..mek very the details..walau pun hanya nak pergi seminggu aje beg toksah citer dreber teksi mek ingat mek nak balik terus!! Lepas tahu mek cuma nak pergi seminggu sahaja dia carutkan Mek!! Voley? Uols mampu dreber teksi sekolah kan uols? Sudah nya mak menadah telapak tangan gaya berdoa meminta drebar teksi tu senyap..terkesima sekejap abang drebar dari pakistan yang hidungnya mak ampun macam pinochio hokey..bulu mata lentik!! Mak feeling feeling Manisha Koraila sekejap?

Hakoy la uols ..mek dah nak check-in ni...mintak mintak seat sebelah mek nanti ada abang abang yang can do boleh Mek mengewdeik kan diri Mek yang sedia ada gewdik ini...

P/s: hari ni mek feeling feeling ustazah pilihan sebab tu mek tak carutkan sesiapa pun untuk entri ni..takut nanti kapal terbang terbalik tak sempat nak bertaubat..

Monday, January 23, 2012

Carca Marba

Mak aih..sejuk la pulak pagi ni kat Dubai sampai ke tulang belikat sejuknya.. semalam suhu cecah sampai 12c giler!! apa apa pun saya nak berterima kasin kepada blogger yang bernama Man Yusoef (korang boleh check out blog beliau kat klik sini ) atas penjelasan tentang siapakah Ben Ashaari melalui komen beliau di entri saya yang bertitle kan “Siapa Bunuh Alice?” “Siapa Ben Ashaari?” ..dan Iya saya tahu siapa Awal Ashaari itu. Saya cukup peka yang blogger Ben Ashaari ni begitu fofular sekali ..tapi saya nak tahu kenapa dia begitu fofular dan kenapa ramai blogger yang begitu teruja bila dia datang menjenguk ke blog korang?

Apa apa pun sebenar nya saya tak tahu nak tulis apa pagi ni…

……Dan yang best nya pagi ni, saya masuk masuk kerja je..Jaga Nepal kat tempat kerja tanya saya dah letak entri baru ke belum? Ketawa berguling guling macam tengeling saya pagi ni…saya tanya dia macam mana dia tahu, dia kata saya selalu advertise kat FB, sebab tu dia tahu, saya tanya dia lagi ..dia faham ke apa yang saya tinta kan tu? Dia cakap tak faham tapi dia nak support gak!!! Caya la Pak Guard!! You’re simply the best!!! So entri yang ni saya dedicate untuk Jaga kat tempat kerja saya!!

Saya selalu gak layan borak dengan Pak Guard ni bila ada masa terluang..macam macam cerita yang saya dapat especially cerita cerita fasal family dia dan juga mengenai kekorupan Negara beliau..kalau korang tengok dari fizikal korang mesti ingat Pak Guard ni umur dalam likungan 30 – 35 tahun..tapi sebenar nya muda lagi mamat ni, baru 24 tahun tapi dah ada 2 orang anak… saya pernah tanya dia macam mana boleh merantau sampai ke Dubai? dia jawab; sebab susah nak cari kerja kat Negara dia tu yang dia merantau sampai ke Dubai!! Dia kata lagi masa dia nak datang sini dia terpaksa bayar 1 lakh ( RM4200 kalau Dirham pula dalam 5000 la) , dia gadai kan motor kesayangan dia buat bayar duit agency ..lepas tu terus dia datang sini.. saya tanya dia lagi, suka tak dengan kerja yang dia buat sekarang ..dia jawab tak..sebab kompeni yang dia bekerja sekarang ni macam gampang!! (dia tak kata gampang ..saya yang tulis..sebab dia tak tahu apakah gampang itu..dia cuma kata dia tak suka.sekian terima kasih) so saya pun kekadang tolong la dia cari kan kerja lain through on line application..so far saya dah submit resume dia kat 2 tempat dan sekarang ianya dalam pemprosesan.. semoga dapat la kerja yang dipohon oleh Pak Guard kesayangan saya ini dan selalu selalu lah jenguk blog saya ini walau pun saya tahu pak guarad tak faham sepatah haram pun.



p/s: pak guard ni juga mintak saya ajar kan perkataan dalam bahasa Malaysia so far 3 perkataan telah dipelajarinya " Beruk", "Keldai" dan juga "Hanjeng kau!!"

Sunday, January 22, 2012

Supir Teksi saya yang bingai!!


Nota: Cerita kat bawah ni sebenar terjadi 2 tahun lepas cuma baru sekarang saya nak war war kan kat korang!!!

Untuk perkara diatas , saya memang benar benar teruja untuk menjadi seorang pemarah dikala ini. Gara-gara bermain catur sehingga jam 2.30pagi dan juga mengumpat mengenai seseorang saya telah terlewat bangun pagi untuk bekerja, dengan lantas saya mendapat kan “BeriHitam” dan mendail punat punat hitam dipapan kekunci telepon pandai saya. Pelayan Khidmat pelanggan nya yang dulu seorang manusia kini telah digantikan dengan system suara bekomputer..

AHLAN WASALAM..BLA..BLA..BLA.... ( Arabic operator)
Press 1 for Arabic
Press 2 for English
-Saya tekan 2-
If you have your address registered press 1 for immediate booking
-Saya Press 1-

Tengah saya siap siap supir teksi menelepon ke BeriHitam hitam saya, saya diberi tahu yang BELIAU akan tiba ke kediaman saya dalam masa 5 minit!!! Jam di dinding menunjukan kedudukan jarum panjang diangka 6 dan yang lebih pendek diangka 7 dan saya cuma ada 25 minit untuk sampai ke office..disini lah bermula episode Cibai!! Tempoh 5 minit yang diberikan oleh supir saya berubah menjadi 10 minit..macam gampangkan, Jadi ? bermakna saya cuma ada masa 20 minit, dalam kotak fikiran saya cuba meng-optimistik-kan diri sendiri yang saya dan juga supir saya ini mampu untuk sampai Di DIFC sebelum jam 8am..

Sheikh Zayed Road jalan kebiasaan yang diambil oleh supir-supir lain tidak menjadi pilihan lelaki berbangsa India ini dengan senang hati dia nyanyi lagu Hindustan dia pun melencong ke kanan menuju freeway Al-khail road seraya dengan itu saya hanya melihat jalan yang disebelah kiri saya,jalan yang menuju ke Sheikh Zayed Road dengan keadaan tecenggang, selepas saya tercenggang untuk beberapa saat saya menyapa supir teksi ini dengan sopan dan tertib, “My friend why you follow this way instead of taking the Sheikh Zayed Road” dia pun balas dengan tertib juga “No my friend this way is much more faster and you will pay less than usual” untuk rekod, perbualan ini belangsung dalam keadaan trafik yang agak teruk dimana kenderaan bergerak secara perlahan lahan gara gara didepan ada satu “roundabout” yang agak besar dan mempunyai lampu isyarat disetiap cabang..YEA!! . 10 minit dihabis kan untuk melewati lampu isyarat berkenaan BERMAKNA saya hanya berbaki lagi 10 minit untuk sampai di DIFC

Sepanjang perjalanan di Freeway dalam kepala hotak saya ini asyik memikir kan jalan alternative sesudah teksi ini memasuki interchange ke DIFC kerana saya pasti, berdepan dengan Dubai Mall pasti kenderaan bergerak perlahan lagi...setelah semua sudah siap sedia dalam kepala hotak saya, dimana jalan berdepan dengan Rotana Al-Morroj Hotel menjadi pilihan saya..Si Supir ni pula boleh jalan terus, BELIAU sepatutnya pusing ke kanan selepas lampu isyarat..saya tanya, dia nak ikut jalan mana dan kenapa, mengapa tak belok ke kanan selepas lampu isyarat tadi, kali ini pertanyaan saya dengan nada agak kecewa dan panas hati..NAMUN si Supir dengan senyum senyum kambing gurun menjawab “don’t worry my friend, I take the DIFC road very fast..Very fast” . Very fast, Very Fast hamik kau depan lori besar juga ada duduk dan iya saya telah beku disitu 15 minit lewat jam 8..dan akhir nya saya BERJAYA sampai di DIFC hasil usaha si Supir tepat jam 8.20..

Saya tak sempat beli kopi...saya masuk lambat...dan ayat ayat manis yang diucapin oleh si supir “you will pay less than usual”...adalah propa semata mata ... 35 Dirham, 12 dirham terpaksa saya tambah dari biasa!!!... keseluruhan perjalan pagi ini amat memberangsang dan AWESOME!!!

Saturday, January 21, 2012

Siapa Ben Ashaari?



Maaf kalau headline entri saya ni agak kekurangan sivik sedikit bunyi nye atau paling tidak pun saya kelihatan seperti manusia yang jauh ketinggalan dengan fenomena blogger di Malaysia..maaf lah..saya follower pun baru ada 8 orang..pageview pun baru cecah 3k sahaja.

Saya cuma ingin tahu siapa kah gerangan empunya nama diatas tapi sampai sekarang pun saya masih kurang informasi mengenai blogger yang saya yakin memang popular sekarang ini di Malaysia..saya dah google nama blogger Ben Ashaari namun tiada wikipedia yang menyentuh mengenai blogger ini, saya cuma diberikan "link" menuju ke blog beliau.. Setelah saya mengklik kan ke URL yang diberi, page blog beliau terus terhidang didepan skrin iPad dua saya..tapi saya masih lagi tidak mendapat informasi tentang si empunya blog...paparan blog pula kelihatan agak "sibuk" dengan iklan iklan yang ditempelkan..namun apa yang pasti blog surarumah ini mempunyai follower yang ramai melebihi angka 22000' dan apabila saya klik kat salah satu follower beliau ada satu entri dimana follower beliau begitu terkejut tatkala melihat Ben Ashaari ini mengikuti perkembangan blog nya... Dalam youtube pun ada sorang vlogger yang berterima kasih kat Ben Ashaari ni sebab beliau ada melawat blog si vlogger ni... begitu sekali auranya..

Saya berasa bangga dengan perkembangan yang agak drastik scene blog di Malaysia...cuma kalau ada blogger yang diluar sudi kiranya menjelaskan kepada saya siapa Ben Ashaari ini saya bebenar berterima kasih kepada anda...nak bagi hadiah tiket penerbangan ke Dubai nanti trafik blog saya terus jammed pula..( belagak betul mamat yang cuma ada 8 followers ni)

Nak tanya jullia " karbon kopie" jukongyu  takut kena gelak berjemaah la pulak.